Vítejte ve vzdušném prostoru letecké školy FLY FOR FUN
Povětrnostní podmínky
Teplota
6,0 °C
Rosný bod
-1,8 °C
Vlhkost
57 %
Rychlost větru
1,7 m/s
Směr větru
315
Webkamera - Sazená Webkamera - Sazená Více
Létejte za polovic Létejte za polovic

Původně jsem sice předpokládal, že další díly o používání téhle krásné a užitečné aplikace budu psát rychleji, ale přeci jen, předsevzetí o trávení volného času se přijímají jinak v únoru, než-li v květnu. To asi pochopí každý pilot. Ale vzhledem k tomu, že jsme na AirQuestu oslavili 10.000 vytvořených tratí, bylo více než vhodné takové jubileum podpořit zvýšeným úsilím o propagaci.

Datum zveřejnění: 1. června 2011

V tomto dílu bych rád popsal možnosti práce a spolupráce programu AirQuest se záznamy v GPS. Stále trvám na svém názoru, že GPS je dobrý sluha ale špatný pán, ovšem při používání s rozumem je opravdu příjemným pomocníkem.

První a asi nejpoužívanější možností bude přenesení naplánované trati z AirQuestu do GPS. Soubor s tratí si můžete vygenerovat ve formátu GPX tlačítkem v části „pomůcky“ dole pod mapou.

soubor-GPX2

Přenesení do vaší GPS je už pak záležitostí použitého typu. Velmi užitečnou se mi tahle možnost jeví hlavně při létání složitých tratí. Měli jsme například zakázku na fotografování všech zastávek a nádraží na železniční trati. To bylo tolik kličkování, že by zaměstnalo dva navigátory na plný úvazek. Podle tratě z AirQuestu se to letělo pohodlně a přesně.

Po návratu z trati, pokud vás váš let ještě zajímá, si můžete přenést záznam z GPS přímo do mapy v AirQuestu. Zde si potom trať můžete promítnout na jakékoliv z používaných map.

Pro import trati potřebujete z vaší GPS soubor ve formátu GPX. Pokud váš přístroj ukládá data v jiných formátech, použijte některý z konvertorů. Můj oblíbený AvMap má konvertor ke stažení na firemních stránkách.

Další podmínkou je, aby v záznamu byla pouze jedna trať. Pokud máte v jednom souboru tratí více, importer to nezvládne. Na této utilitce se již pracuje, zatím je potřeba některým z editorů trať vybrat, nebo zcelit do jednoho záznamu. Já k tomu používám GPX editor od Pixel K.

Soubor potom můžete do své trati vložit následujícím postupem. Vyberte si trať v katalogu tratí, nebo vyberte svojí vlastní trať a klikněte na tlačítko „Zobrazit trať“. Objeví se vám okno s mapou tratě a nabídkou záložek, z nichž je nyní pro nás důležitá záložka „logy“.

logy

Kliknutím na něj se nám otevře další nabídka. Zde můžete kromě komentářů přímo na Facebook napsat i komentáře k trati, nebo spíše váš názor na takovou trať pomocí tlačítka přidat-názor  . Toto tlačítko je určeno pro ty, kdo trať ještě neletěli, ale chtějí se o ní s ostatními pobavit, případně na dotazy odpovídat.

Pro toho, kdo ale trať už opravdu odletěl a chce k ní něco říci, nebo právě nahrát soubor z tratě je určeno tlačítko Trať-jsem-letěl. Kliknutím máte k dispozici i následující nabídku:

nový-log

Zde můžete trať hodnotit pomocí jednoduché nabídky, určit její obtížnost ale také slovně popsat, co jste zažili, nebo jak se vám trať líbila, případně na co si cestou dát pozor. Pro naše vkládání záznamu je ale důležité tlačítko, které se nám zobrazí po uložení tohoto hodnocení.

nahrávání-GPX-v-logu2

Zde se dostáváme k samotné možnosti nahrát svůj záznam. Kromě možností vkládat zde fotky z výletu přímo do mapy, máme k dispozici důležité tlačítko „Nahrát GPX log“. Jím přes jednoduchou nabídku „vybrat soubor“ a „transfer“, popisem jejichž funkcí nebudu laskavé čtenáře zdržovat, nahrajeme soubor. Poté se nám u záznamu objeví nové tlačítko zobrazit-stopu. Jím si můžeme prohlédnout skutečně letěnou trať a srovnat ji s tratí plánovanou.

konečná-trať

Doufáme, že vám tahle možnost práce se záznamy přinese další radost do létání.