Vítejte ve vzdušném prostoru letecké školy FLY FOR FUN
Povětrnostní podmínky
Teplota
4,8 °C
Rosný bod
1,9 °C
Vlhkost
81 %
Rychlost větru
4,5 m/s
Směr větru
0
Webkamera - Sazená Webkamera - Sazená Více
Létejte za polovic Létejte za polovic

Když se objevil na trhu ultralehký letoun Zephyr, nejprve nebudil výrazné nadšení. Jeho konstruktér, pan Olšanský konstruoval letadla tak, aby se dala jednoduše vyrábět, pokud možno doma v garáži, s minimem nutnosti nákupů hotových dílů.

Datum zveřejnění: 27. ledna 2011

Bylo to velmi praktické v dobách, kdy jinak než vlastní stavbou ani letadlo pořídit nešlo. Původní Zephyr tedy měl trubkový podvozek a kabinu vyrobenou z rovného ohýbaného plexiskla.

Na pohled nevypadal nic moc, ale protože pan Olšanský byl skvělý konstruktér, skvěle létal. Poteciál v tomto letadle naštěstí rozeznal pan Volejník, který v té době už měl zkušenosti s výrobou jiného typu Olšanského letadla. Koupil práva k výrobě a letadlo krásně zušlechtil. Nově vzniklý typ Zephyr 2000 už bylo krásné, krásně létající letadlo s vyloženě sexy tvary.

Výrobce letadla je Atec Libice n. Cidl.

Rozhodnutí přejít na tento typ v naší škole se ukázalo jako velice šťastné. Letadlo se v provozu osvědčilo. Výhodou jsou nízké provozní náklady a velká spolehlivost. Hlavně podvozek se ukázal velmi odolným. Nevýhodou je nutnost nastupovat zpředu přes křídlo, což je pro méně pohyblivé piloty nebo cestující trochu nepohodlné. Ostatní výhody to ale bohatě kompenzují.

V současné době vlastníme 4 tato skvělá letadla, všechna vybavená motorem Rotax 912. Velice se nám osvědčily výborné vrtule firmy FITI Design.